• MUDr. Petros Christodoulou

Jak je to s prsními implantáty a těhotenstvím?



„Dobry den pan doktor, rada by som sa spytala co si myslite o prsnikovych implantatoch vkladanych pred porodom. Ma kojenie vplyv na tvar pocas kojenia? Alebo je lepsie pockat po detoch. Pocula som ze implantaty sa nemaju vkladat tak cca rok pred otehotnenim. Ze sa to neodporuca“

Děkuji za dotaz. Zaprvé, je třeba si uvědomit, že implantáty se mohou vkládat buď pod prsním svalem, částečně pod svalem nebo pod prsní (mléčnou) žlázou (nad svalem, jinak řečeno mezi svalem a žlázou). To, proč se vkládají někdy pod svalem a někdy pod žlázou přesahuje rámec této odpovědi a není třeba teď rozebírat.

Další věc, kterou je třeba si uvědomit, je že v těhotenství prso prochází určitými změnami. Prsa se růstem mléčné žlázy, která se připravuje na období kojení, zvětšuji. Nezvětšuje se jen žláza, ale i kožní kryt prsa. V období kojení a po něm se pak žláza zase postupně zmenšuje. Stáhne se do určité míry při tom i kůže prsa, protože u mladého člověka má kůže určitou elasticitu. Může se při tom tedy stát, že se prsní žláza zmenší jen trochu a zůstane tak prso po období kojení větší než bylo před otěhotněním, může se ale také stát, že se prsní žláza o dost zmenší. Zmenšení kůže přitom nemusí odpovídat výraznějšímu zmenšení objemu žlázy a tak vznikne relativně prázdné, povislé prso.

Tyto změny mohou pochopitelně výrazně ovlivnit tvar prsu, a o to více tvar prsu u ženy, která podstoupila zvětšení pomocí silikonového implantátu před otěhotněním. Pokud si tedy necháte zvětšit prsa před otěhotněním, může nastat kterákoliv z následujících situací:

1. Prso se po ukončení kojení celkově zase zmenší a nebude povislé, bude vypadat stále dobře.

2. Prso se do určité míry zmenší, ale celkově zůstane veliké, ale vzhledem k dostatečnému zmenšení kožního krytu bude stále vypadat dobře. Akorát bude větší.

3. Prsní žláza se zmenší ale kožní kryt ne až tak, tím vznikne povislé prso, které bude potřeba zmodelovat (zpevnit) dalším chirurgickým zákrokem.

Další věc, kterou si musíte uvědomit, je že v mlékovodech se zdržuji bakterie. V období růstu mléčné žlázy se mlékovody rozšiřuji a zvyšuje se v nich i obsah bakterií. I když přítomnost těchto bakterií je normální, může se v případě přítomnosti silikonového implantátu stát, že se s ním dostanou do kontaktu (toto platí hlavně u implantátů vložených pod žlázou, kde není mezi žlázou a implantátem další ochranná vrstva tkáně, sval). Pokud se toto stane, vznikne kolonizace implantátu těmito bakteriemi, na což tělo může zareagovat vytvořením silného vazivového pouzdra, která stáhne implantát a zdeformuje tvar prsu. Řešením je pouze operace, ale naštěstí táto komplikace z důvodu těhotenství nebo kojení je poměrně vzácná.

Co se tyče zvětšení prsu a kojení, pokud se vloží implantát pod svalem tak tvorba mléka a kojení neovlivní. V případě že se vloží implantát pod žlázou, může to do určité míry laktaci a kojení ovlivnit, ale pokud je implantát přiměřené velikosti nemělo by se to stát.

Je třeba tedy, abyste si dobře rozmyslela pro a proti před tím než se rozhodnete podstoupit zvětšení prsou. Nemusí se nic stát, ale může se také stát, že se tvar prsou po ukončení kojení natolik změní, že budete potřebovat druhou operaci, ať už výměnu implantátu za větší, nebo zmenšení a modelaci prsou s ponecháním původního implantátu. Pokud, jak říkáte, chcete otěhotnět během jednoho roku, tak bych Vám osobně doporučil vyčkat se zvětšením prsou. Podstupte tento zákrok po ukončení kojení, až se ustálí změny tvaru prsou. Pokud neplánujete v nejbližší době otěhotnět, pak to je zcela na Vás, zda je riziko druhé operace pro Vás přijatelné, nebo ne.

MUDr. Petros Christodoulou

Medicom Clinic, Praha

#zvětšeníprsou #augmentace

24 zobrazení